Competence Lead Lauri Aarnion tärkein tehtävä on mahdollistaa tiiminsä onnistuminen 

OP Ryhmässä Competence Leadina toimiva Lauri Aarnio on tietojenkäsittelytieteen maisteri, jonka tausta on vahvasti ohjelmistokehityksessä. Suurin osa Laurin urasta onkin kulunut erilaisia palveluita ja tuotteita luoden.  

”Olen tainnut aktiivisesti ajaa itseäni mielenkiintoisiin paikkoihin, sillä olen usein päätynyt kehittämään jotain uutta ja uraauurtavaa”, kuvaa kokeilemisesta ja riskinottamisesta innostuva Lauri. Nykyään asioiden luominen on vaihtunut ihmisten johtamiseen, sillä hän toimii Competence Leadina Kehittäminen ja teknologiat -organisaation Data Intelligence -osastolla. Siellä Lauri vetää noin 80 osaajasta koostuvaa Data Platform ja Artificial Intelligence -kompetenssialuetta.  

”Tässä työssä keskiössä ovat ihmiset: heidän hyvinvointinsa ja osaamisensa kasvattaminen”, hän kertoo. Siviilissä personal traineriksi kouluttautuneelle Laurille rooli on luonteva, sillä hän nauttii valmentamisesta ja muiden kehittymisen mahdollistamisesta.  

”Competence Leadina siirtää itsensä sivuun tekemisen keskeltä, mutta pääsee aktiivisesti iloitsemaan siitä, kun tekijämme onnistuvat. Esimerkiksi tuotantojen aikatauluista ei tarvitse tässä työssä enää murehtia, vaan ihmisiin ja heidän työhönsä liittyvien esteiden raivaamiseen pääsee keskittymään sataprosenttisesti.” 

Ammatillista kehitystä vauhdittamassa  

Muiden ammatillisen kasvun vahvistaminen on Competence Leadin työn perusta, joka ilmenee arjessa monella eri tavalla. Laurin pöydällä ovat esimerkiksi tiimiläisten osaamisen kehittäminen, työhyvinvointi sekä kumppanien hallinta.  

”Pähkinänkuoressa työni ydintä on varmistaa, että meillä on oikeat, motivoituneet tekijät juuri heille oikeissa rooleissa”, Lauri toteaa. Lisäksi hän vastaa osaamisen kehittämiseen tähtäävästä chapter-toiminnasta, jossa tietyn alueen osaajat kokoontuvat yhteen verkostoitumaan ja oppimaan toisiltaan.  

Laurin mukaan polkuja Comptence Leadiksi on yhtä monta kuin tekijöitäkin. ”Yleinen elämänkokemus on osoittautunut tärkeäksi ominaisuudeksi tässä työssä”, Lauri hymyilee. ”Oman alueen tekijöiden substanssin tunteminen on tietysti tärkeää, jotta tiimien arkea pystyy ymmärtämään ja sujuvoittamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Paras asiantuntija ei silti tarvitse olla”, hän muistuttaa.   

  Vauhdikkaassa työarjessa olennainen taito on pitää monta palloa ilmassa samaan aikaan, sillä kontekstit ja tehtävät vaihtelevat joka päivä. Siksi Competence Leadille on paljon hyötyä kyvystä priorisoida ja hahmottaa laajoja kokonaisuuksia. Yhtä lailla hyvät sosiaaliset taidot ja kyky kommunikoida korostuvat arvokkaina taitoina, ja Laurin mielestä on ensiarvoisen tärkeää olla aidosti kiinnostunut siitä, mitä oman alueen ihmisille kuuluu.   

”Näin isossa ohjelmistotalossa erilaisia mahdollisuuksia avautuu jatkuvasti, ja niiden tunnistamisessa auttaa kyky rakentaa omia verkostoja. Niitä hyödyntämällä pystyn tukemaan tiimiläisteni ammatillisia haaveita entistä paremmin.”   

Parempi asiakaskokemus tekoälyn avulla  

Mikä Lauria itseään inspiroi eniten yhden Suomen suurimmista softataloista toiminnassa?   

”Meillä pääsee tekemään aidosti merkityksellistä työtä koko maan mittapuulla, sillä vaikutamme työllämme miljoonien asiakkaiden arkeen”, hän kertoo. OP Ryhmällä on vahva päämäärä kasvaa ketteräksi ohjelmistotaloksi, ja Laurin mielestä tavoitteessa ollaan jo aika pitkällä. ”Emme ole täydellisiä, mutta meillä on kova halu oppia. Esimerkiksi panostus jatkuvaan osaamisen kehittämiseen näkyy kaikkialla yhteisissä tavoitteissamme.”  

  Laurin alueen kentällä tapahtuu myös paljon ja vauhdilla, kun esimerkiksi tekoälyn hyödyntämisessä otetaan mittavia harppauksia lähes joka alalla.   

”Olemme kehittäneet useita tekoälyratkaisuja aina asunnon hinta-arviosovelluksesta talouden suunnittelun työkaluihin, joita asiakkaamme käyttävät jatkuvasti. Asiakaskokemuksen parantaminen datan ja tekoälyn avulla tulee jatkossakin olemaan yksi tekemisemme kulmakivistä, ja on innostavaa ajatella, kuinka paljon siellä piilee mahdollisuuksia, joita emme itsekään vielä edes tiedä”, Lauri kuvaa. Samalla hän painottaa datankäytön vastuullisuutta ja tekoälyn roolia ennen kaikkea päätöksentekoa tukevana apuvälineenä, joka toimii aina yhdessä ihmisen kanssa.  

Lauri uskoo, että dataa ja tekoälyä hyödyntävä maailma tulee näyttämään melko erilaiselta jo lähivuosina.  ”Sitä kehityskulkua on jännittävää seurata ja mahdollistaa aitiopaikalta”, hän päättää.